VA- og sanitærmelding

Før du utfører arbeid på offentlige vann- og avløpsanlegg må du søke om tillatelse hos kommunen. I Ledningsportalen kan du sende inn søknader til en rekke kommuner.

VA-sanitærmelding
Va-sanitær

Hvorfor må jeg søke om tillatelse?

Som samfunn er vi helt avhengige av at våre offentlige vann- og avløpsanlegg fungerer som de skal. Derfor må kommunene til en hver tid ha oversikt over tilknytninger til offentlige anlegg, og eventuelt hvilke endringer som skal gjøres.

Hvordan legger jeg inn en VA- og sanitærmelding?

Du registrerer en VA- og sanitærmelding via Ledningsportalen. Du velger skjemaet “Offentlig søknad – Vei/VA” i Ledningsportalen. Se brukerveiledninger nedenfor om du er usikker på hvordan du skal fylle ut skjemaet. Alternativt kan du besøke siden "Brukerveiledninger" hvor du finner en samling av alle våre brukerveiledninger. 

Er du usikker på om vi har avtale med din kommune? Ta en titt på siden Publikumsportaler. Her finner du en oversikt over alle kommunene vi samarbeider med, og hvor du kan levere enten en VA / -sanitærmelding eller grave- / arbeidstillatelse via Ledningsportalen!

Offentlige-søknader

Hvordan tegne og benytte funksjoner tilknyttet VA-kart i sanitærsøknaden

Jobber du innen offentlig forvaltning?

Geomatikk har utviklet GeoSak for søknadsbehandling og oppfølging av arbeid i / på offentlig grunn. Systemet er utviklet for offentlige forvaltere og effektiviserer kommunikasjon med entreprenører, netteiere og publikum.

Les mer om GeoSak

Har du spørsmål?

Hvilke regler gjelder i min kommune?

Det er over 350 kommuner i Norge, og mange av disse har ulike regler for graving i både privat og offentlig grunn. I en del kommuner vil du få informasjon fra oss tilknyttet de ulike retningslinjene når du bestiller en Gravemelding/kabelpåvisning. Men felles for alle kommuner er at du leverer en gravesøknad i forkant før gravearbeidet settes i gang, dersom du skal grave i offentlig grunn.

Dersom du er en privatperson kan det være at du må levere en gravesøknad selv om du bare skal grave i privat grunn. De fleste kommuner har også en egen kommunal graveinstruks. Denne omhandler hovedsakelig graving på kommunens eiendom.

I Ledningsportalen kan du søke om grave- og arbeidstillatelse, og registrere VA/Sanitærmelding for over 70 kommuner i Norge. Les mer om offentlige søknader her.

Kommuner vi ikke har avtale med må du selv ta kontakt med direkte. Du er selv pliktig til å undersøke om hvilke regler som gjelder i din kommune.

Uavhengig av kommunens regler, er du pliktig til å undersøke om det finnes nedgravde ledninger der du skal grave. Dette kalles en Gravemelding og registreres enkelt i Ledningsportalen. 

Hva koster det å søke om en VA-/ sanitærmelding

De forskjellige tjenestene vi tilbyr har ulike priser. Les mer her. 

I hvilke kommuner kan jeg levere en grave- / arbeidstillatelse eller VA / -sanitærmelding gjennom Ledningsportalen?

Vi har avtale med flere kommuner i Norge. På siden Publikumsportaler finner du en oversikt over alle kommunene vi samarbeider med, og hvor du kan levere enten en VA / -sanitærmelding eller grave- / arbeidstillatelse via Ledningsportalen vår!

Priser og vilkår

Publikumsportaler

Offentlige søknader

FØLG OSS

Følg oss på sosiale medier!

Få viktige nyheter, nyttig informasjon, og invitasjoner til arrangementer, rett i innboksen med Geomatikks bransjebrev.

Ledningsportalen-small-logo2

Kundeservice telefon

09146
91509146

Teknisk support

810 33 400
support@geomatikk.no