Ny teknologi avslører dårlig kvalitet på ledningsdokumentasjon

Geomatikk har utviklet en ny metode for å måle inn avvik – Digitale Spraymerker, hvor felttekniker, i forbindelse med kabelpåvisning, koordinatfester og måler inn spraymerkene samtidig som de markeres på bakken.

Vi har tatt en prat med Espen Bragerhaug, systemutvikler i vår Utviklingsavdeling, om hvilke funn vi har gjort etter innføring av denne nye metoden samt hvordan den kan brukes til å øke kvaliteten på dokumentasjonen til netteierne, som en del av vår gravemelding- og kabelpåvisningstjeneste.

Flere fordeler med Digitale Spraymerker

I løpet av de siste årene har Geomatikk utviklet et prosjekt hvor vi tar i bruk avanserte kabelsøkere med innebygget GPS og spesialtilpassede applikasjoner, som videre fører til at våre feltteknikere får en effektiv og mer automatisert arbeidsflyt i felt.

«Tidligere måtte vi først påvise kabelen og deretter returnere for å måle med antenne, noe som medførte dobbeltarbeid og unødvendige turer på grunn av etterbestillinger. Vår nye tilnærming har revolusjonert prosessen ved å kombinere disse trinnene i én operasjon,» sier Espen.

I løpet av prosjektet har vi samarbeidet med studenter som har utført bachelor- og masteroppgaver på ulike aspekter av arbeidet vårt. Gjennom vår forskning og utvikling av Digitale Spraymerker som rådata har vi oppnådd verdifulle innsikter og fått nye perspektiver på hvordan vi kan utnytte disse teknologiene enda mer effektivt.

«Med vår nye løsning blir avvikene umiddelbart registrert og integrert i kartet i feltteknikernes apper, noe som betydelig forbedrer nøyaktigheten og effektiviteten i arbeidet. Når en påvisning koordinatfestes, tilgjengeliggjøres digitale filer i netteiers innsynsportal levert av oss i Geomatikk. Netteieren gjennomgår informasjonen, både koordinater og bilder, og kan dermed laste ned filene for å oppdatere nettinformasjonssystemet, inkludert kvalitetskode og målemetode,» forklarer Espen.

Etter å ha gjennomført flere vellykkede piloter er vi nå klare til å lansere denne teknologien i markedet.

Avvik på 40% av alle utreiser

Hvert år påviser Geomatikk AS et landareal på størrelse med Trondheim kommune. Erfaring fra den nye metoden viser at vi finner avvik fra dokumentert trase på 40% av alle utreiser.

Espen tror den store mengden avvik kommer av at innmåling av ledningsnettet tidligere ble målt inn på ymse måter, særlig i tilknytning til lukkede grøfter før den nye ledningsregistreringsforskriften ble innført.

«En viktig observasjon er at ingen eksisterende Digitale Spraymerker fullstendig samsvarer med den opptegnede plasseringen av ledningen. Ved å visualisere de digitale spraymerkene i et kart, kan vi enkelt identifisere avvik.»

Den nye metoden for å forbedre kvaliteten på ledningsdata vil på sikt redusere behovet for etterfølgende påvisning, noe som gir kostnadsbesparelser for både netteiere og entreprenører.

«Den økte nøyaktigheten i påvisningene, sammen med det omfattende datagrunnlaget vi nå opparbeider oss, åpner opp for mange fremtidige muligheter,» sier Espen.

Hva betyr dette for deg som kunde?

Som kunde av Geomatikk, som benytter våre tjenester for gravemelding og kabelpåvisning, kan du dra nytte av vår avviksavtale. Denne avtalen bidrar til å øke sikkerheten ved gravearbeid ved å redusere risikoen for graveskader. Med forbedret kvalitet på kabelpåvisningen oppnår du færre graveskader, da nøyaktigere data fører til bedre sikring av kablene.

På lang sikt vil du ha tilgang til presise data, ettersom avvikene blir rettet, noe som gjør at du kun trenger å motta oppdaterte kart uten behov for ytterligere målinger. Alt i alt en mer effektiv og pålitelig løsning for dine ledningsdata.

Vi tilbyr ulike varianter av avviksavtaler og tilpasser oss etter dine behov. Enten du ønsker at avviket tegnes inn og leveres i pdf format, eller du ønsker full pakke med komplett oppdatering av ditt NIS-system har vi mulighet til å hjelpe deg som netteier. Målet er at du alltid skal ha oppdatert og vedlikeholdt nettdokumentasjon! Les mer om innmåling av avvik her.

Espen Bragerhaug
Systemutvikler

Ta gjerne kontakt med vår Salgssjef Bjørn Solberg dersom du ønsker en uforpliktende prat om hvordan vi kan hjelpe deg som netteier med å forbedre kvaliteten på din nettdokumentasjon:

Portrettbilde av mann

Bjørn Solberg 
Salgssjef
Telefon: +4722633964
E-post: bjorn.solberg@geomatikk.no